Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w rejonach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najporządniej smakują na drugi dzień, kiedy porządnie się zmarnują i przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich wypada też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno wykorzystywane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
restauracje Kraków
Kaszuby są wybitnie bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak w szeregu przypadków je wykorzystuje. Na różnorodne sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w różnorodne, wspaniałe zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Współcześnie w większości wypadków zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych lokalnych zup należy też krupki.